Joulu – kulutusjuhlaa vai kestäviä valintoja?

22.12.2020 | Blogi, Vieraskynä

Niin vain joulu kolkuttelee ovelle, joskin toisenlaisena kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Toivottavasti heräämme tänä vuonna pohtimaan joulun sanomaa normaalia syvemmin, kun emme kiirehdi paikasta toiseen tavalliseen tapaan.

Kaupan liiton mukaan joulukaupan käynnistää perinteisesti marraskuun musta perjantai. Monet kaupan alan yritykset ovat viime vuosina ottaneet tavaksi polkaista joulukauppansa käyntiin tuona perjantaina, ja tätä joulukauppaa on totuttu näkemään viime vuosina muodossa tai toisessa loppuvuoden ajan.

Rohkenen kuitenkin väittää, että mustassa perjantaissa ei ole kyse perinteikkäästä tavasta, vaikka sellaisena alamme sitä jo ajattelemaan. Todellisuudessa musta perjantai on vakiintunut Suomeen vasta 2010-luvun puolivälissä. Toki jouluna on annettu lahjoja aiemminkin, eikä joulun kulutusjuhlaa sikäli voida pitää uutena ilmiönä. Uutta on se, että joulusesonki kestää entistä pidempään, ja tammikuun alennusmyynnit ovat samaa jatkumoa marraskuun lopulta alkavalle kulutusjuhlalle. En itse ainakaan enää oikein tunnista, mikä on mustaa perjantaita, joulualea ja tammialea.

Olkoon joulunajan alennusaika tai ei, sitä tosiasiaa ei käy kiistäminen, että me kulutamme yksinkertaisesti liikaa. Joulunajan alennusmyynneistä tarttuukin liian herkästi ostoskoriin – joko itselle tai lahjaksi – todellisuudessa tarpeetonta tavaraa, josta liian suuri osa päätyy sesongin jälkeen joko kaapin perälle sinne unohdettavaksi tai peräti kaatopaikalle.

En tarkoita, etteikö lahjoja saisi ostaa, mutta jokaisen olisi syytä pohtia tarkemmin, mitä lahjaksi hankkii. Kaukomailta rahdatun hetken ilon sijaan meidän tulisi ostaa kestävästi tuotettuja asioita. Mieluiten lahjat saisivat olla vielä lähituotantoa.

Lahjan ei myöskään aina tarvitse olla mikään (käyttö)tavara. Lahjakortti poikkeusajan runteleman ravintoalan patojen ääreen tai palvelualan yrittäjän huomaan antaa lahjansaajalle jotain, mitä odottaa myöhemmin. Samalla lahjan antaja tulee tukeneeksi ahdingossa olevaa palvelualaa ja ohjaa omalla valinnallaan rakenteita ja asenteita edes hieman pois materialismista ja kulutushysterian ylivallasta.

Toisaalta, kun toivottavasti tämä joulu tulee olemaan vähemmän kiireinen, lahjan sijaan aito kohtaaminen ja toisen huomioiminen lienee lahjoista paras, tapahtui se sitten kasvotusten tai etäyhteyksien välityksellä. Tässä olisi myös mukana joulun alkuperäistä sanomaa jatkuvan kuluttamisen sijaan.

Vieraskynänä Iisalmen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juho Pulkka

Share This