Kohti ympäristöystävällisempää joulua

21.12.2020 | Blogi, Vieraskynä

Kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse eilen, kun näin silmät tonttusen. Näin lauletaan Petter Ohlsin vuonna 1974 säveltämässä ja sanoittamassa joululaulussa. Tänäkin vuonna olemme päässeet hetkeen, kun jouluun on enää kolme yötä. Poikkeuksellisesta ajasta huolimatta joulutohinat ovat olleet käynnissä monissa paikoin jo hyvän aikaa. Mistä jouluateria tänä vuonna koostuu, milloin joulusiivous tehdään ja mitä antaisin lahjaksi läheisille ovat kysymyksiä, joita näin joulun alla moni meistä miettii. Postinjakaja toi jo aikaa sitten valikoiman lelukuvastoja ja joulun lähestyessä lahjavinkkejä viliseviä mainoksia tulvii luukun täydeltä. Entäpä, jos tänä vuonna antaisitkin aineettoman lahjan?

Iisalmessa yläkoululaiset ideoivat koululla järjestetyillä pikkujouluvälkillä aineettomia lahjoja, joita haluaisi itse saada ja joita voisi itse antaa. Toiveiden ja ideoiden esittäminen ei näyttänyt tuottavan suurta päänvaivaa, kun nuori jos toinenkin kävi kirjoittamassa omansa koulun ulkoseinään kiinnitettyyn kuuseen alta aikayksikön. Välituntien jälkeen näitä kuusia tarkemmin tarkasteltuani totesin lähes kaikkien nuorten toiveiden ja ideoiden olevan pieniä ilmastotekoja sanojen varsinaisessa merkityksessä.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Joululahjaideat hukassa? Poimi omasi näistä aineettomien lahjojen joulukuusista.

Kun tarkemmin miettii, etenkin henkilölle, jolla on jo kaikkea mahdollista, on itse asiassa helpompi miettiä jokin aineeton lahja tavaran sijaan. Se voi olla esimerkiksi yhdessä vietetty kahvi- tai muu herkutteluhetki, elokuva- tai uintiretki tai muu kokemus, jonka muistaa pitkään. Läheistä voisi auttaa tarjoamalla vaikka järjestelyapua kotiin tai hemmottelemalla häntä itsesuoritetulla hieronnalla. Aika mahtava olisi myös päivän piristys -lahja, jossa ystävä tarjoaisi aika ajoin piristystä päiviin eri tavoin.

Ei liene epäilystäkään, etteikö parhaimpana lahjana meille kaikille olisi nuorten toivoma koronapandemian loppuminen. Voisimme siirtyä normaaliin arkeen, mennä kylpylään rentoutumaan tai viettää sen kunniaksi vaikkapa juhlat koko suvun kesken. Ennen sitä voimme kuitenkin tässä hetkessä viettää yhteistä aikaa perheen kanssa, kertoa hyviä asioita läheisistä ja toivottaa hyvää joulua sekä terveyttä ja hyvää mieltä uudelle vuodelle.

Kynäilijän roolissa tällä kertaa Iisalmen kaupungin nuorisopalveluissa Pieniä Ilmastotekoja -hankeohjaajana toimiva Anne Kärkkäinen

Share This