Yhdessä ruokahävikkiä vastaan – Hävikkiviikko 7.–13.9.2020

07.09.2020 | Uutiset, Yleinen

Savon kunnat ovat jälleen näkyvästi mukana valtakunnallisella Hävikkiviikolla, joka käynnistyi tänään maanantaina 7.9. ja jatkuu sunnuntaihin saakka. Kampanjaviikon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ruokahävikistä ja sen vaikutuksista sekä herätellä meistä jokaista miettimään keinoja ruokahävikin vähentämiseksi.

Tänä vuonna Hävikkiviikon teemana on ”ruokahävikki arjessa – keinot ruokahävikin vähentämiseen”. Ruokaa päätyy hävikkiin ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten yhden hengen talouksissa ja lapsiperheissä.

– On arvioitu, että suomalaiskodeissa heitetään roskiin vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Hävikkiviikon tarkoituksena on kannustaa taistelemaan yhdessä ruokahävikkiä vastaan, sillä jokainen voi vaikuttaa hävikin syntymiseen kotona, koulussa, kaupassa tai työpaikalla, sanoo projektipäällikkö Laura Leppänen seudullisesta KESTO-ilmastohankkeesta, jonka yhtenä teemana on ruokahävikin vähentäminen.   

Hävikki puntariin ja ylijäämäruoka myyntiin

KESTO-hankekunnista Siilinjärvellä hävikkiteema näkyy kuluvalla viikolla erityisesti kouluilla. Koulujen ruokasaleissa on julisteita, jotka muistuttavat oppilaita ottamaan sopivasti ruokaa ja syömään lautasen tyhjäksi. Tietoisuutta ruokahävikistä lisätään myös sosiaalisen median välityksellä.

Hävikkiviikon aikana eri toimipaikoilla punnitaan, kuinka monta grammaa syömättä jäänyttä ruokaa päätyy lautaselta biojätteeseen.

– Syntyneestä lautasjätteestä tiedotetaan asiakkaille ruokasaliin laitettavilla julisteilla. Ahmolla lautasjätteen määrää seurataan toistaiseksi vielä hävikkiviikon jälkeenkin uusien vasta käyttöönotettujen biovaakojen avulla, kertoo Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki.

Hävikkiviikon menestysresepti syntyy yhteistyöllä koulujen opetuksen kanssa. Varsinkin Ahmon koululla teemaviikkoon on panostettu erityisen paljon.

 ̶  Sirpa Kurki, ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja, Siilinjärven kunta

– Hävikkiviikon menestysresepti syntyy yhteistyöllä koulujen opetuksen kanssa. Varsinkin Ahmon koululla teemaviikkoon on panostettu erityisen paljon, Kurki lisää.

Siilinjärven kunnan ruokapalveluissa hävikin seuraaminen ja sen minimointi on systemaattista, päivittäistä työtä – vuoden jokainen viikko on Hävikkiviikko.

– Seuraamme tarkasti eri ruokien menekkiä ja pyrimme tällä välttämään tarjoilu- ja tuotantohävikin syntymistä. Ruokaa valmistetaan vakioidulla reseptiikalla, ruuanvalmistusta jaksotetaan ja menekkilaskelmat saadaan tuotannonohjausjärjestelmästä. Tarjoiluhävikkiä pienennetään huomioimalla ruokailun loppupuolella linjastoihin tuotavien tarjoiluastioiden koot suhteessa arvioituun ruokailijamäärään.

Lisäksi koulujen ja henkilöstöravintoloiden linjastojen ylijäämäruokaa myydään heti ruokailun päätyttyä rasioissa edulliseen hintaan. Nyt korona-aikana tarjoiluhävikkiruokaa on myynnissä vain kunkin toimipaikan omalle väelle.
Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestää Kuluttaja-lehti. Siilinjärven lisäksi Hävikkiviikon tempauksiin voi osallistua muun muassa Varkaudessa Navitaksen Sodexon henkilöstöravintolassa, jossa seurataan lounasasiakkaiden lautashävikin määrää ja tiedotetaan kampanjasta julisteilla.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

www.havikkiviikko.fi

Share This