Hävikkiviikko käynnistyy – Ylä-Savossa sitä vietetään monessa oppilaitoksessa

13.09.2021 | Tiedotteet, Uutiset, Yleinen

Ylä-Savon kouluilla ollaan jälleen mukana valtakunnallisella Hävikkiviikolla, joka käynnistyy maanantaina 13.9. Kampanjaviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Oppilaitoksissa Hävikkiviikkoa voidaan viettää esimerkiksi käymällä läpi ruokahävikin ilmastovaikutuksia ja miettiä, mitä jokainen voi tehdä niin kouluruokalassa kuin kotona hävikin pienentämiseksi.

Hävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa, henkilöä kohti vuodessa heitämme pois keskimäärin 20–25 kg ruokaa. Pois heitetyn ruoan tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset ja kustannukset ovat näin ollen olleet turhia. Tietoisuus ruoan alkuperästä ja sen reitistä lautaselle lisää ruoan arvostusta ja tässä ruokakasvatus, niin kotona, varhaiskasvatuksessa kuin koulullakin on avainasemassa, sanoo KESTO-hankkeen Ylä-Savon projektivastaava Kirsi Savolainen.

Hävikkiviikon kampanjaviestinnässä tuodaan esille ruokahävikkitietoutta ja arkisia vinkkejä, joiden avulla kuluttajien on helppo vähentää omaa ruokahävikkiään. Ylä-Savon oppilaitoksissa Hävikkiviikkoa vietetään ainakin Lapinlahden Nerkoon koululla, Kiuruveden Nivan koululla ja Iisalmen Partalan koululla. Lisäksi Savon ammattiopiston lounasravintolat osallistuvat kampanjaan kaikissa yksiköissään.

Iisalmen Partalan koulun rehtorin Hannu Haukan mukaan Partalassa pyritään siihen, että jokainen viikko on Hävikkiviikko. Tavoitteenamme on joka päivä hyvät ruokailutavat ja ruokahävikin minimoiminen. Pienessä koulussamme jo ekaluokkalaiset oppivat käyttämään ruokaillessaan veistä ja haarukkaa, ottamalla mallia isommista oppilaista, jotka toimivat näin ruokailussa. Lisäksi arvomme jokaisen viikon aluksi vaihtuvat ruokaryhmät ja jokaisena päivänä palkitsemme parhaiten toimineen ryhmän mm. rauhallisuuden ja ruokailutapojen perusteella. Mielestäni meillä on ruokailuissa mukava ilmapiiri – myös lautashävikki on lähes olematon! Ruokatunti ei ole hotkimishetki, vaan mahdollisimman kiva hetki yhdessä. Töitä se aikuisilta vaatii, mutta johdonmukainen työ palkitsee, kertoo Haukka.

Hävikkiä on tarkkailtu vuoden alusta lähtien myös Biovaaka-järjestelmällä Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden ja Vieremän ruokapalveluissa. Kunnat ovat mukana EAKR-rahoitteisessa KESTO-hankkeessa, jossa laaditaan Ylä-Savon seudullinen ilmasto-ohjelma sekä kuntakohtaiset ilmaston toimintasuunnitelmat. Hanke hankki yhden Biovaaka-järjestelmän vuodeksi jokaisen kunnan käyttöön. Ruokahävikin vähentäminen ja sen seurannan kehittäminen ovat keskeisiä teemoja yhteisessä ilmastotyössä.

Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa. Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestää Kuluttaja-lehti.

Hävikkiviikko: Tähteellistä asiaa ruokahävikistä | Tule mukaan! (havikkiviikko.fi)

Share This