Suomen ensimmäinen aurinkoenergialla toimiva ePyöräkatos mahdollistaa sähköpyörän turvallisen ja ekologisen lataamisen

13.08.2020 | Hyvät käytännöt, Uutiset

Navitas 1 -talon edustalle valmistui kesällä 2020 sähköavusteisten polkupyörien lataamiseen tarkoitettu ePyöräkatos, joka on syntynyt Keski-Savon alueen yritysten yhteisenä kehittämistyönä.

Taitotuote Oy:n valmistama katos saa pyörien lataukseen tarvittavan energian sen katolla olevista Aii Energy Systems Oy:n toimittamista aurinkopaneeleista. Mahdollinen ylijäämäsähkö voidaan hyödyntää Navitaksen kiinteistöissä.

– Pyörien akkujen lataaminen sitä varten suunnitellussa katoksessa on turvallista, eikä akkuja ja latauslaitteita tarvitse säilyttää toimistotiloissa, kertoo Aii Energy Systems Oy:n tekninen johtaja Antti Häkkinen.

ePyöräkatos on osa KESTO-hankkeen vähähiilisen liikkumisen kokeiluja, joilla haetaan uusia näkökulmia ja ratkaisuja haja-asutusalueiden sekä seutukaupunkien vähähiilisen liikkumisen edistämiseen.

– Liikenne aiheuttaa Keski-Savon kunnissa viidenneksen syntyvistä päästöistä, ja Iisalmen seudulla pyöritään samoissa lukemissa. Lähdimme etsimään tähän ratkaisuja vähähiilisistä liikkumisen kokeiluista. Kokeiluhaku oli auki keväällä 2020, ja neljästä hakemuksesta toteutukseen valittiin kaksi kokeilua, joista toinen on tämä ePyöräkatos, kertoo hankkeen projektipäällikkö Laura Leppänen

Kokeilussa testataan katoksen toimivuutta ja kannustetaan työmatkakulkijoita auton sijasta sähköpyörän satulaan. Varkauden Taitotalo Oy antoi mahdollisuuden testata katosta usean sadan ihmisen toimisto- ja työpaikkakeskittymässä.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

Jari Luukkosen työmatka Navitakseen taittuu kätevästi ja nopeasti sähköpyörän kyydissä, ja nyt myös pyörän akun voi ladata ekologisesti työpäivän aikana. ”On hienoa, että Navitaksessa on otettu huomioon myös sähköavusteisilla pyörillä työmatkansa tekevät”, Luukkonen kiittelee.

Share This