Korttelikeräyskokeilu polkaistiin käyntiin Varkaudessa

07.09.2021 | Hyvät käytännöt, Uutiset

KESTO-hankkeen ja Keski-Savon Jätehuolto Llky:n yhteistyönä on käynnistetty korttelikeräyskokeilu Kaura-ahossa Varkaudessa. Kokeilu tehdään vanhemmalla asuinalueella, jossa aikaisemmin kotitalouksien jätteiden keräys on hoidettu perinteiseen tapaan talokohtaisilla sekajäteastioilla. Kokeilun myötä osallistuville talouksille on perustettu korttelikeräyspiste, jossa kerätään sekajäte, biojäte, metalli, kartonki ja lasi. Kokeilun aikana talokohtaisia astioita ei tyhjennetä. Kokeilu on käynnistetty 1.9.2021 ja sen kesto on vuoden.

Korttelikeräyksen tavoitteena on mahdollistaa syntypaikkalajittelu myös pientaloalueilla. Näin lajittelusta ja kierrättämisestä tulee helpompaa ja sillä toivotaan olevan positiivinen vaikutus kierrätysasteeseen. Korttelikeräys on pikku hiljaa yleistyvä tapa järjestää jätehuolto. Uusilla alueilla korttelikeräys on helpompaa toteuttaa, sillä sen tarpeet voidaan huomioida jo kaavoitus vaiheessa. Korttelikeräys ei kuitenkaan ole laajasti käytössä vanhemmilla asuinalueilla. Näille alueille korttelikeräyksen järjestäminen on huomattavasti haastavampaa varsinkin silloin, jos alueet ovat tiiviisti rakennettuja.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Korttelikeräyspisteellä kerätään biojäte, sekajäte, metalli, lasi ja kartonki.

Korttelikeräyskokeiluun haettiin kiinnostuneita alueita koko Keski-Savon Jätehuollon toiminta alueelta. Kultakin alueelta tuli olla noin 10 kiinnostunutta kotitaloutta, jotta kokeilu voitaisiin järjestää. Kaikki kokeilusta kiinnostuneet alueet sijaitsivat Varkaudessa ja alueita oli useita. Lopulta kokeilu päädyttiin järjestämään vain yhdellä alueella. Kokeiluun valittavaan alueeseen vaikutti muun muassa alueen rakenteellinen soveltuvuus korttelikeräykseen, astioiden sopivan sijoituspaikan löytyminen ja sekä alueen asukkaat. Kokeilu on alusta asti perustunut vapaaehtoisuuteen, jonka vuoksi asukkaiden toiveiden huomiointi on ollut merkittävässä osassa. Talvikunnossapito ja liikenneturvallisuus ovat asettaneet merkittäviä reunaehtoja astioiden sijoittamisen suhteen. Näiden lisäksi myös alueen rakenne ja kiinnostuneiden kotitalouksien sijoittuminen alueelle on osaltaan vaikuttanut alueiden valintaan. Tavoitteena on, että korttelikeräyspiste on mahdollisimman keskeisellä paikalla ja inhimillisen matkan päässä kustakin kotitaloudesta.

Kokeilun tavoitteena on testata korttelikeräyksen toimivuutta ja soveltuvuutta olemassa oleville pientaloalueille. Keski-Savon Jätehuolto saa kokeiluun kautta kokemusta ja arvokasta tietoa palveluidensa kehittämiseksi erityisesti keräysvelvoitteiden laajentuessa. 

Share This