KESTO-hankkeen kunnat näyttävät yhteistä valomerkkiä ilmaston puolesta

25.03.2021 | Tapahtumat, Tiedotteet

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa Earth Houria vietetään näyttävästi eri puolilla Savoa lauantaina 27. maaliskuuta. Monet KESTO-hankkeen kunnat antavat yhteisen valomerkin ilmaston puolesta sammuttamalla julkisten rakennusten ja maamerkkien valaistusta klo 20.30–21.30 väliseksi ajaksi. Myös yritykset, yhteisöt ja asukkaat haastetaan mukaan näyttämään valomerkkiä ilmaston puolesta!

Earth Hour on kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä kampanja, jonka tarkoituksena on osoittaa huolta ilmaston puolesta ja herättää pohtimaan omien toimien vaikutusta ympäristöön. Tapahtumaa on vietetty Suomessa vuodesta 2009, ja se on vakiintunut monivuotiseksi perinteeksi myös monissa Savon kunnissa.

Tänä vuonna Earth Houriin osallistutaan ainakin Iisalmessa, Kiuruvedellä, Lapinlahdella ja Varkaudessa. Mukana olevat kunnat antavat yhteisen valomerkin ilmaston puolesta sammuttamalla julkisivuvalaistustaan tunnin ajaksi kello 20.30–21.30. Iisalmen kaupunki sammuttaa Vesitornin ja Paloisvirran valaistuksen. Samaan aikaan Lapinlahdella pimennetään Matin ja Liisan uuden koulun, kunnankirjaston sekä lukion julkisivuvalaistukset.  

Kiuruveden yläkoululla tapahtumaa vietetään pitkin viikkoa sammuttamalla valot ruokailujen ajaksi, ja ilmastoteemaa käsitellään myös aamunavauksessa.  

Varkauden kaupunki osallistuu pimeään tuntiin sammuttamalla valot kaupunginkirjaston viereisestä Koivikkopuistosta. Varkaudessa pimenevät myös Navitas-talojen julkisivut sekä Varkauden pääkirkon kellotapulin valot.  

Valojen sammuttaminen tunnin ajaksi on Earth Hourin tunnetuin teko ja symbolinen ele, jolla miljoonat ihmiset ympäri maailman osoittavat huolta ilmaston tilasta. Earth Houria vietetään myös muiden ilmastotapahtumien merkeissä. Varkauden seurakunta kertoo järjestävänsä rippikoululaisille kansainvälisen vastuun tapahtuman, jossa keskustellaan muiden muassa Earth Hourista ja ilmastoasioista. Navitaksen lounasravintola Sodexo tarjoilee lounasaikaan kasvis- ja kalaherkkuja tapahtuman aattona perjantaina 26. maaliskuuta. 

Kaikki mukaan ilmastotyöhön

EAKR-rahoitteisessa KESTO-hankkeessa edellä mainittuihin kuntiin laaditaan kuntakohtaiset ilmastosuunnitelmat sekä Keski-Savon ja Ylä-Savon ilmasto-ohjelmat.

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuntalaisten, yritysten ja yhteisöjen yhteistä sitoutumista. Earth Hour herättelee miettimään näitä konkreettisia tekoja, joita jokainen voi tehdä ympäristön eteen.

– Earth Hour ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan sen tarkoituksena on herätellä päättäjiä ja innostaa ympäristötekoihin. Tänä vuonna kampanjan yhteydessä kerätään lupauksia yhteiselle planeetallemme, ja lupaus voi koskea mitä tahansa elämän osa-aluetta tai arjen tekoa. Valojen sammuttaminen tunnin ajaksi on Earth Hourin tunnetuin teko, mutta osallistua voi monin eri tavoin kotona tai työpaikalla. Kannustamme kaikkia viettämään Earth Hour -tunnin omalla tavallaan esimerkiksi kynttiläillallisen merkeissä, kannustaa KESTO-hankkeen projektipäällikkö Laura Leppänen.   

Vinkkejä Earth Hourin viettoon sekä lisätietoja tapahtumasta löytyy kampanjasivustolta osoitteesta www.earthhour.fi.   

Earth Hour on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, joka sai alkunsa Australian Sydneyssa vuonna 2007. Viime vuonna maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana ennätykselliset 190 maata. Suomessa kampanjaan osallistui tavalla tai toisella 1,4 miljoonaa ihmistä. 

Share This