Kaikella on arvonsa ja merkityksensä – ja ihmisellä vastuu

12.08.2020 | Blogi, Vieraskynä

Kyllä sydän huokaa onnesta, kun päivä on kulunut luonnon keskellä. Yhdellä marjastaen, toisella sienestäen, kolmannella kalastaen. Kelloa ei ole vilkuiltu eikä puhelimessa lörpötelty, vaan annettu mielen levätä mielekkäässä puuhassa, joka ottaa aikansa. Luonnon keskellä aistikokemukset rauhoittavat niin kehoa kuin mieltä: tuoksut, äänet, tuulen vire sekä metsän vehreys tai veden sini. Ympärillä voi astia elämää kuhisevan systeemin, johon ihminen liittyy, tiedostipa sitä itse tai ei. Toinen liittymispinta luontokokemuksilla on oma liittyminen sukupolvien ketjuun. Mieleen voi tulla lapsuuden muistot luontoretkistä tai tutuista paikoista ja kuinka monet ennen meitä näissä samoissa puuhissa ovat askaroineet. Miltä maistuikaan mummon mustikkapiirakka yhdessä poimituista marjoista tai miten tuuli keinutti venettä, kun papan kanssa oltiin ennen kalassa.

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Syksyn satoa. (Kuva: Tiina Taavitsainen)

Meillä kirkon työstä käsin nähdään, että maailma on Jumalan maailma. Täällä kaikella on arvonsa ja merkityksensä – ja ihmisellä vastuu. Hyödyn ja hoivan tasapaino on tärkeä. Vanha kristillinen elämänohje, ”rukoile ja tee työtä”, pätee hyvin luonto ja ympäristöteeman keskellä. Luonto tarjoaa meille hyviä ja pyhiä kokemuksia ja samalla kasvamme tekemään osamme sen säilymisestä. Luonnossa liikkuminen voi olla kuin mietiskelevää rukousta: itsensä kohtaamista ja Jumalan ihmettelemistä. Hiljaisuuden keskellä oman ponnistelun sijaan saan olla ja jäädä hoitoon. Vastaavasti sitten arjen keskellä nöyrällä ja kiitollisella mielellä kannamme kortemme kekoon: vastuullisia valintoja tehden ja luonnon monimuotoisuuden ja puhtauden säilymisen puolesta toimien.        

Varkauden seurakunnassa ympäristötyöryhmä edistää kaiken seurakuntatyön ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta. Ekokompassi ympäristöjärjestelmä ohjaa työtä ja vie eteenpäin kohti hiilineutraalimpaa ja luontoa vaalivaa eloa – niin kirkossa kuin koko kotikaupungissa. Tässä kyydissä on hyvä olla!  

Tiina Taavitsainen on Varkauden seurakunnan johtava kasvatustyön viranhaltija ja ympäristötyöryhmän puheenjohtaja.

Share This